Skip to content

Рад са децом

Рад са децом, уз прави приступ и мотивацију, може бити једно од најлепших личних и професионалних искустава. То је пријатан и одговоран посао, који поред стрпљења, љубави, флексибилности, креативности, захтева и посвећеност.

Током два месеца трајања пројекта, будуће волонтере очекују следеће активности:

1. Кратка едукација.
Два блока предавања о развојим поремећајима, и саветима за рад са децом са сметњама у развоју. На крају едукације биће додељени приручници који покривају област предавања.
Време: последња недеља августа – прва недеља септембра.
Биће организована и два блока предавања о цивилном друштву, грађанском активизму, и активизму кроз невладин сектор.
2. Радионице у специјалној школи.
Радионице ће се састојати од игара и вежби које побољшавају социјализацију, координацију покрета и моторику, као и од активности за столом које служе да се вежба концентрација, фина моторика, логичко закључивање.
Сваки волонтер ће добити једно дете и дружити се и радити са њим/ њом до краја пројекта.
Време: два пута недељно у специјалној школи, по 1,5 – 2 сата. Пројекат траје 9 недеља.
3. Излети.
Сваког другог викенда биће организована активност забавног/културног карактера за децу (зоо врт, луна парк, посета Ади Циганлији)
5. Додела потврда о учешћу.
Када прође девет недеља волонтери ће добити потврду о учешћу на пројекту.  За добијање потврде неопходно је учествовање на минимум 15 од предвиђених 20 активности за децу.
6. Избор најбољих волонтера.
Након месец дана од добијања потврда, изабраћемо два волонтера који су били  најредовнији на радионицама, чије су идеје и креативност допринеле побољшању рада са децом, и који су и пошто су добили потврде наставили да се друже са децом. Они ће постати стални чланови нашег тима и активно учествовати у доношењу одлука при сваком следећем пројекту.
7. Није крај! Након завршетка једног циклуса радионоца, волонтери ће бити охрабривани да се укључе у следећи. Волонтери ће добити прилику да осмисле свој пројекат за помоћ деци са сметњама у развоју, који ће, уколико буде прихваћен као квалитетан, бити подржан од стране Кутка за стимулацију развоја деце и младих.